Ten rodzaj tuczu opłaca się tylko kiedy młode króliki intensywnie rosną.
Króliki małych ras kończą wzrost szybciej niż króliki
ras średnich i
ras dużych. Z wiekiem pogarsza się również wyzyskanie karmy przez króliki. Termin rozpoczęcia oraz czas trwania tuczu mięsnego królików zależy w dużej mierze nie tylko od sposobu
żywienia, lecz również od rasy tuczonych królików.
Ustalając termin uboju królików musimy liczyć się również z dojrzałością futerka. Dla królików młodych, jeszcze rosnących, następuje to w wieku 6-7 miesięcy. Jest to niezależne od poty roku, ponieważ młode, półroczne króliki można bez szkody dla jakości futerka poddawać ubojowi tak zimą, jak i latem. Dojrzałość futerka w tym okresie rozwoju jest jednak tylko przejściowa,
hodowcy zalecają więc rozpoczynać tucz młodych królików nie wcześniej niż w wieku 3 miesięcy.
Tucz młodych królików w zależności od terminu rozpoczęcia trwa od 14 do 90 dni. W naszych warunkach ze względu na przyszłą jakość futerka najlepiej jest rozpocząć tucz młodych królików w wieku 22-24 tygodni. Karmę tuczonych młodych królików stanowią latem zielonki, odpadki kuchenne i ewentualnie wytłoki buraczane, słodziny browarniane, żołędzie, otręby, owies lub jęczmień w ziarnie, kukurydza, wyka albo groch. Unikać należy skarmiania brukwi, rzepy, kapusty i piołunu, gdyż pasze te wpływają niekorzystnie ma smak mięsa.
Tucz młodych powinno się prowadzić intensywnie, aby ukończyć go w przeciągu 2-4 tygodni.
Tucz rozpoczynamy poprzez danie młodym królikom pełnej normalnej dawki pokarmowej, taką jaką przeznaczamy zazwyczaj dla zwierząt dorosłych, z małą nadwyżką ziarna. Dawkę tę zwiększamy stopniowo, w miarę wyjadania jej przez króliki. Następnie do dawki wprowadzamy dodatkowo ziemniaki parowane lub gotowane obierzyny z ziemniaków, które posypujemy otrębami lub śrutą zbożową. Gdy przy końcu tuczu króliki zaczynają tracić apetyt i mniej dokładnie wyjadają podawaną karmę, zmniejszamy stopniowo dawkę paszy objętościowej, a w celu pobudzenia chęci do jadła solimy ziemniaki i zaprawiamy karmę przyprawami korzennymi, takimi jak pietruszka, seler, szałwia, mięta, anyż lub kminek. Żywienie tuczonych królików musi być obfite i urozmaicone.
Stawiając na tucz króliki 5- miesięczne ras średnich o wadze żywej około 3 kg, możemy przy intensywnym żywieniu osiągnąć w czasie tuczu ogólne przyrosty jednej sztuki w granicach 500-1200g, i to głównie zależnie od ilości skarmianych pasz treściwych.
Średnio podczas tuczu przeznacza się na sztukę latem po 700g paszy zielonej i 70 - 90g pasz treściwych. Zimą należy przewidzieć dawkę dzienną w ilości 150g siana, 400g pasz soczystych i 80g pasz treściwych. Tucz trwający długo przy stosunkowo wysokiej cenie pasz treściwych nie zawsze się opłaca. Niektórzy hodowcy zalecają aby tucz trwał prze 15- 30 dni, w zależności od wieku oraz od stanu odżywienia królika. Przy dobrym żywieniu (paszami lekko strawnymi oraz tuczącymi) waga żywa królika dorosłego zwiększa się w tym czasie 0 15 - 20 %, a małego o 40 - 45%.