Króliki dorosłe nie mogą osadzać dużej ilości mięsa, osadzają natomiast stosunkowo dużo tłuszczu. Najwięcej tłuszczu osadzają zwierzęta już całkiem wyrośnięte, zwłaszcza stare samice i kastraty. Tucz tłuszczowy najkorzystniej jest prowadzić również szybko, tak aby postawiony sobie cel mógł
hodowcaosiągnąć już po 2-4 tygodniach. Przedłużanie tuczu, jak to czynią niektórzy, aż do dwóch miesięcy nie daje większej produkcji tłuszczu, koszty natomiast związane z takim tuczem są o wiele większe.
Przeznaczone do tuczu króliki wybieramy według płci, wieku stanu odżywienia i wagi żywej. Tucz królików młodych prowadzi się z reguły w zwyczajnych
klatkach, które służą również jako pomieszczenie dla zwierząt hodowlanych. Tucząc króliki dorosłe możemy z powodzeniem zastosować przyciemnianie klatek w dzień w celu poprawienia wyzyskania przez króliki karmy i zwiększania ich przyrostów wagi żywej. Zaciemnienie takie nie może jednak trwać dłużej niż przez 3 tygodnie, ponieważ później wpływa już niekorzystnie na zdrowie królików, w związku z czym należy go zaniechać. Można też króliki dorosłe umieszczać w czasie tuczu na wąskich półkach przybitych do wewnątrz ścian jakiegoś budynku gospodarskiego, np. szopy, komórki czy drewutni. Półeczki takie umieszczamy na wysokości około 1,30 - 1,50 m nad podłogą. Z tej wysokości królik dobrowolnie nie zeskoczy. Półeczki te o szerokości 35 cm oraz długości 60 cm, są chyba najtańszym i zupełnie wystarczającym pomieszczeniem dla tuczonych zwierząt. Musimy je tylko przybijać dość daleko jedna do drugiej, aby króliki nie przeskakiwały z półki na półkę.
Tucząc króliki dorosłe należy karmić dość często. Zaleca się podawanie karmy 5 razy dziennie, jeżeli jednak jest to niemożliwe, karmimy je 3 razy. Przy trzykrotnym karmieniu rano podajemy królikom gniecione ziemniaki z otrębami lub z owsianą albo jęczmienną śrutą, w południe skarmiamy owies lub jęczmień w postaci ziarna albo też gniecioną, gotowaną kukurydzę, soję lub groch z otrębami, wieczorem podajemy im gotowane buraki, brukiew bądź marchew z dodatkiem ziół. Na noc zaleca się podawanie królikom na zakładkę siano z drabinek. Do picia królik powinien podczas tuczu otrzymywać chude mleko, ponieważ wpływa ono bardzo korzystnie na jakość mięsa.
Niektórzy hodowcy stosują dwukrotne karmienie w ciągu dnia królików dorosłych podczas tuczu. Rano podają im po 200g gniecionych gotowanych ziemniaków (lub obierzyny ziemniaczane) z dodatkiem 0,30 l otrąb, 0,2 l śruty jęczmiennej po 2- 3 marchwie i po 50g śrutowanego jęczmienia. Ponadto przez całą dobę
królikimają bez ograniczenia zapewniony dostęp do siana, oraz do czystej wody pitnej.
Tucz królików dorosłych należy również zakończyć szybko, w ciągu 3-4 tygodni, później zwierzęta tracą apetyt i zaczynają chudnąć.
Dobrej jakości mięso oraz tucz możemy uzyskać tylko od sztuk prawidłowo tuczonych.