
Królik
Choroby te, są także spotykane pod nazwą
kataru żołądka i jelit, najczęściej one występują u małych królicząt. Choroby te w
hodowlach królików mogą występować masowo, przyczyniając się do dużej śmiertelności zwierząt. Dorosłe króliki chorują na zapalenie żołądka i jelit rzadziej niż młode osobniki. Choroba ta powstaje poprzez podawanie królikom nieodpowiedniej i zepsutej karmy. Zmiana pogody, oziębienie oraz słota sprzyjają tej chorobie. Chore zwierzęta charakteryzują się tym, że siedzą spokojnie w jednym miejscu, są smutne, nie ruszają się zbyt dużo, nie mają apetytu, bardzo szybko tracą na wadze. Ich kał jest w swojej konsystencji bardzo rzadki, pozbawiony jakiejkolwiek formy, płynny o bardzo cuchnącym
powonieniu, z domieszką białego śluzu. Okolica odbytu królika
jest zabrudzona kałem. Czasami może z tymi objawami występować także ślinotok.
Choroba zapalenia żołądka i jelit trwa zazwyczaj od 2 do 10 dni, niestety bardzo często kończy się śmiercią. Po otwarciu jamy brzusznej padłych królików, stwierdza się, że jelita są zaczerwienione, ścianki są rozpulchnione o rozszerzonych i silnie napełnionych krwią naczyniach.

Chory królik
Przystępując do leczenia
królików należy na sam pierw usunąć przyczynę choroby, należy w pierwszej dobie przegłodzić zwierzęta, a następnie zacząć żywić króliki inna karmą niż ta która mogła być szkodliwa. Podczas trwającej głodówki podajemy królikom na przeczyszczenie, sól glauberską jednorazowo w ilości 1-2 g dla młodego a 3-5 g dla dorosłego osobnika. W 8 do 10 godzin po zastosowaniu środka przeczyszczającego podajemy królikom na wstrzymanie biegunki 1-2 łyżeczki odwaru z kory dębowej albo 5-10 kropel nalewki opiumowej, bądź też 0,1-0,5 g tanalbiny. Można też podać sproszkowany i zarobiony na pastę węgiel zwierzęcy. Podawanie lekarstwa królikom powtarzamy przez następne dni aż do ustąpienia
w całości objawów chorobowych.
Gdy zapalenie żołądka i jelit stanie się przewlekłe , bardzo dobre wyniki zapewnia także sól karlsbadzka.